Dne 2. 5. 2018 se žákyně třetího ročníku oboru Cukrář zúčastnily odborné exkurze v Praze. Cílem této exkurze byla návštěva muzea čokolády Choco-Story a vyhlášené kavárny Slavie, obsahem výukového programu mimo školní lavice byla příprava na blížící se závěrečné zkoušky i upevnění poznatků učiva z teoretické výuky.
Zážitků bylo opravdu mnoho. V muzeu čokolády se děvčata měla možnost interaktivní formou seznámit s pěstováním, fermentací a sušením kakaových bobů, s historickým vývojem výroby čokolády až po současnost. Prohlídka byla provázena ochutnávkami různých druhů čokolády, tudíž i chuťové pohárky žákyň měly možnost rozlišovat polotovary podle obsahu kakaové hmoty. Pro zpestření návštěvy, na závěr prohlídky, byla ukázka výroby belgických pralinek s odborným výkladem a popisem práce, jak jinak než s lahodnou ochutnávkou.
Druhá zastávka v naplánované odborné exkurzi následovala návštěvou kavárny Slavie. Doprovodu a odborného výkladu se ujala paní Hnídková, která nás provedla celým zázemím kavárny i restaurace. Poskytla všem zúčastněným detailní výklad o chodu celého podniku, včetně historie. Velmi vstřícné a ochotné přijetí se dostalo naší skupině i od zaměstnanců cukrárny, kteří odpovídali na zvědavé dotazy. Celou odbornou exkurzí vládla dobrá nálada, klidná atmosféra a hlavní, co potěší pedagoga, zájem žákyň.
Text a fotografie: Bc. Monika Vöglerová