Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – tak zní název projektu, který je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je zapojeno 12 odborných škol, včetně naší školy. Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání.
V týdnu 21. 5. – 26. 5. 2018 se vybraných 6 žáků druhého ročníku oboru Kuchař – číšník zúčastnilo Exekutivního týdne v rekreačním středisku Javoříčko. Exekutivní týden zaměřující se na exekutivní dovednosti žáků v gastronomii se mimo jiné soustředil na vytváření motivačních dopisů, životopisu a žáci si také mohli vyzkoušet přijímací pohovor a další aktivity. Součástí tohoto týdne byl také workshop zaměřený na grilování a koření, který vedl pan Roman Ťulpa. Žáci si mohli vyzkoušet pod vedením zkušeného kuchaře AKC ČR nakládání všech možných druhů mas, zeleniny, sýrů a následně vše připravit a zkonzumovat. V Exekutivním týdnu, který žáci absolvovali, dostali nespočet rad a také si vyzkoušeli práci se surovinami, které nejsou pro ně běžně dostupné. Projektu, který bude trvat ještě minimálně 1 rok (odborné workshopy v průběhu školního roku), se bude účastnit ještě několik desítek žáků školy a ti nejlepší budou opět vybíráni na Exekutivní týdny, které jsou nadstavbou běžné výuky a pozitivně působí na zvyšování odbornosti našich žáků. Žáci obdrželi za absolvování celého týdne certifikát. Na podzim se ještě uskuteční pro tuto skupinu žáků Praktický týden, který bude zaměřen na výrobky studené kuchyně a přípravu rautů.
text a foto: Mgr. Martin Zvára