Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – tak zní název projektu, který je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je zapojeno 12 odborných škol, včetně naší školy.
Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání.
V týdnu 2. 10. – 6. 10. 2017 se vybraných 6 žáků třetího ročníku oboru Kuchař – číšník zúčastnilo praktického týdne v rekreačním středisku Moravec. Praktický týden zaměřující se na praktické dovednosti žáků v gastronomii byl zaměřen na přípravu moderního teplého menu, které si každý žák sám připravil a dekoroval. Další praktickou náplní byla příprava rautu včetně výroby různých druhů finger food (moderní příprava jednoporcových rautových výrobků), grilování různých surovin (maso, zelenina, ovoce) s použitím moderních technologií a postupů. Součástí praktického týdne byla také spousta seminářů např. výroba a broušení nožů, historie gastronomie, představení Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Žáci si vše mohli vyzkoušet připravit pod vedením zkušeného komisaře AKC ČR panem Pavlem Bortníkem. V Praktickém týdnu, který žáci absolvovali, dostali nespočet rad a také si vyzkoušeli práci s technologiemi, které nejsou běžně dostupné.
Projektu, který bude trvat minimálně 2 roky (odborné workshopy v průběhu školního roku), se bude účastnit ještě několik desítek žáků školy a ti nejlepší budou opět vybíráni na Praktické týdny, které jsou nadstavbou běžné výuky a pozitivně působí na zvyšování odbornosti našich žáků. Absolvování praktického týdne je potvrzeno certifikátem.
text & foto: Bc. Martin Zvára