Stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Žáci se naučí zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na cukrářské výrobky, tj. zvládnout technologické postupy a činnosti zejména při ruční výrobě cukrářských a pekařských výrobků a restauračních moučníků, obsluhovat a provádět základní údržbu strojů a strojního zařízení v provozu cukrárny, balit a expedovat cukrářské výrobky, zjišťovat případné závady technologického procesu a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin, uchovávat cukrářské výrobky a dodržovat zásady prodeje.
V 1. až 3. ročníku se střídá týden teoretického vyučování s týdnem odborného výcviku ve školní cukrárně.
Absolventi se uplatní při výkonu povolání cukrář či pekař v pozici zaměstnance menších a středně velkých výroben cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách a obchodních zařízeních zabývajících se prodejen cukrářských výrobků. Jsou připraveni vykonávat činnosti při výrobě kompletního sortimentu cukrářských výrobků, případně cukrovinkářských výrobků, včetně jejich dohotovování a zdobení, dále činnosti související s prodejem cukrářských výrobků. Po nezbytném zapracování jsou rovněž připraveni vykonávat podnikatelskou činnost. Absolventi mohou pokračovat nástavbovým studiem v oborech potravinářského zaměření nebo orientovaných na podnikání.
jsou zaměřené na moderní provozy jako jsou cukrovary, pekárny, čokoládovny. Dále jsou tématicky zaměřeny dle aktuálně probíraných témat.
Tematické okruhy
1. ročník:
– Seznámení s obluhou strojů
– Zásady hospodaření se surovinami
– Úprava cukru
– Zásady hospodářských výpočtů
– Cvičná práce z hmot na stříkání
– Příprava náplní
– Příprava polev
– Příprava pevných těst a výrobků
– Příprava třených hmot
– Příprava pálené hmoty
– Příprava listového těsta
– Příprava medového těsta
– Příprava šlehaných hmot
– Příprava smetanových výrobků a náplní
– Příprava ozdob z různých hmot
– Příprava kynutých výrobků
– Příprava restauračních moučníků
2. ročník:
– Příprava náplní
– Příprava polev
– Příprava pevných těst a výrobků
– Příprava lineckého třeného těsta
– Příprava pálené hmoty
– Příprava listového těsta
– Příprava šlehané hmoty a třené hmoty
– Příprava ozdob z různých hmot
– Příprava studené nahřívané jádrové hmoty
– Specifické učivo podle regionu
– Prezentace cukrářských výrobků a balení
3. ročník:
– Medové perníkové těsto
– Kynuté a plundrové těsto
– Diety – bezlepková, DIA
– Náplně
– Smetanové náplně
– Restaurační moučníky
– Základní bílkový krém
– Ozdoby z různých hmot a modelování
– Jádrová hmota
– Těžké a třené hmoty
– Praktická příprava k závěrečným zkouškám
Odborný výcvik
Žáci vykonávají odborný výcvik ve školní cukrárně a provozovnách smluvních partnerů. Za produktivní práci jsou žáci finančně ohodnocováni. V rámci odborného výcviku a hospodářské činnosti školy zajišťují žáci občerstvení a catering při různých gastronomických akcích.
Sociální partneři
Základní informace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1