Koncepce oboru vychází z potřeb provozu hotelových zařízení a restaurací se zaměřením na znalost přípravy pokrmů české kuchyně a specialit zahraničních kuchyní, znalost přípravy pokrmů teplé i studené kuchyně, moučníků a dietních pokrmů. Absolvent ovládá techniku obsluhy a dokáže se orientovat v hospodaření a řízení gastronomického provozu.
Díky jazykové průpravě se stává zdatným podnikatelem v restauračním a hotelovém provozu s vysokou úrovní profesní etiky, schopným uspokojit i náročnou klientelu. Vedení účetních a hospodářských písemností a práce na PC patří do rozsahu získaných znalostí.
Po zapracování v praxi se absolvent může uplatnit jako řídící pracovník.
Odborný výcvik
Žáci vykonávají odborný výcvik na školních pracovištích a provozovnách smluvních partnerů. Za produktivní práci u smluvních partnerů jsou žáci finančně ohodnocováni. V rámci odborného výcviku a hospodářské činnosti školy zajišťují žáci občerstvení a catering při různých gastronomických akcích.
Žáci se účastní odborných gastronomických kurzů, které rozšiřují jejich odbornou kvalifikaci.
Učební plán:
Bližší informace o studijním oboru GASTRONOMIE a učební plán jsou ke stažení v PDF. Přihláška ke studiu tohoto oboru v PDF ke stažení zde.
Základní informace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1