Obor je určen pro žáky základních škol se specifickými poruchami učení s ukončenou povinnou školní docházkou.
Tento obor je zařazený do stipendijního programu vybraných oborů vzdělání. V průběhu profesní přípravy bude žákům poskytována finanční podpora z rozpočtu Středočeského kraje. Žákům bydlícím v tomto kraji je hrazeno jízdné krajským úřadem.
Absolvent se uplatní zejména v potravinářském průmyslu při vykonávání jednoduchých činností při výrobě potravinářských výrobků, zejména při výrobě cukrářských výrobků, jemného pečiva a trvanlivého pečiva. Je připravován především pro výkon jednodušších činností při skladování surovin a pomocných materiálů. Učí se spolehlivě posuzovat objednané suroviny při přejímce a sledovat jejich jakost při přípravě. Osvojuje si zásady třídění, úpravu a hodnocení surovin k technickému zpracování, manipulaci se surovinami, polotovary a hotovými výrobky, při jejich hodnocení, balení a expedici. Uplatní se při obsluze a jednoduché údržbě strojů a zařízení v potravinářské výrobě.
Náplní oboru vzdělání je hospodaření se surovinami, obsluha strojů a zařízení v cukrářské výrobě. Příprava cukrářských těst a hmot, jejich zpracování na cukrářské výrobky, zdobení výrobků a výroba restauračních moučníků a výroba zmrzlin.
V 1. a 2. ročníku se střídá týden školy s týdnem odborného výcviku ve vlastní cukrárně, ve 3. ročníku je v desetidenním cyklu 3 dny škola a 7 dní odborný výcvik.
Odborný výcvik
Žáci vykonávají odborný výcvik na školní cukrárně a provozovnách smluvních partnerů. Za produktivní práci jsou žáci finančně ohodnocováni. V rámci odborného výcviku a hospodářské činnosti školy zajišťují žáci občerstvení a catering při různých gastronomických akcích.
Žáci se účastní odborných gastronomických kurzů, které rozšiřují jejich odbornou kvalifikaci.
Učební plán:
Bližší informace o učebním oboru POTRAVINÁŘSKÁ VÝROBA a učební plán jsou ke stažení v PDF.
Přihláška ke studiu tohoto oboru v PDF ke stažení zde.
Základní informace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1