Žáci druhého ročníku oboru Potravinářská výroba tvořili v průběhu vyučování Odborného kreslení ozdoby z čokoládové polevy.
Uplatnění znalostí z předmětů Technologie a Odborného výcviku, navíc propojení teoretické výuky s výukou praktickou, se žákům hodilo. Například jakým způsobem se čokoládová poleva nahřívá, jakou musí mít teplotu či hustotu. Žáci testovali, zda nanesená vrstva čokolády má dostatečnou sílu, aby se dala jako ozdoba použít.
Každé tvůrčí práci předcházela úvodní instruktáž, poté si každý měl možnost samostatně vyzkoušet, že zas tak jednoduché to není. „Čokoládové listy“ vyráběli s pomocí živých listů růží a dalších dostupných keřů a stromů. Listy musí být čisté a suché, nesmí se používat zaprášené, zašpiněné, napadené hmyzem ani jedovaté. Svou nápaditost, fantazii a také zručnost si žáci vyzkoušeli při výrobě „filigránů“ s pomocí tmavé a světlé polevy.
Z rukou žáků vznikaly opravdové originály, které lze použít ke zdobení cukrářských výrobků. Sami žáci neskrývali radost, nadšení, dobrý pocit nad povedenými ozdobami.
text a foto: Mgr. Monika Vöglerová, učitelka odborných předmětů